Auroraovalen är ett område runt jordens magnetiska poler där polarsken, inklusive norrsken och sydsken, är mest troliga att observeras. Den sträcker sig över höga latituder på både norra och södra halvklotet. Auroraovalen på norra halvklotet kallas ofta "norrskensovalen" och är associerad med norrsken (aurora borealis). På södra halvklotet kallas motsvarande område "sydskensovalen" och är associerad med sydsken (aurora australis).
Norrskensovalen omfattar områden som norra Skandinavien (Norge, Sverige och Finland), Island, Grönland, norra Kanada, Alaska och norra Ryssland.
Sydskensovalen täcker områden som Antarktis, södra Chile och Argentina, södra Nya Zeeland, samt södra Australien, speciellt Tasmanien.
Auroraovalen är resultatet av jordens magnetfält som fångar och styr de laddade solpartiklarna mot jordens magnetiska poler. Gränserna för dessa ovaler kan variera beroende på solaktivitet och jordens magnetfält, vilket innebär att polarsken ibland kan observeras på lägre latituder under perioder med hög solaktivitet. Norrskensovalen och sydskensovalen är egentligen inte skilda från varandra, utan snarare två delar av samma globala fenomen. Båda dessa områden är platser där solpartiklarna kolliderar med jordens atmosfär och skapar de färgsprakande och rörliga ljusfenomenen som vi känner som norrsken och sydsken.